Illatos Tündérfa (Chimonanthus praecox)

2 .540 Ft

Forgalmazó: Kauten Etnobotanikai Alapítvány
Minimális rendelés a forgalmazótól: 10.000 Ft
Csomagfeladás: A hét első három napján
Kiszállítási idő: 1-3 munkanap
A terméket innen szállítjuk: Magyarország
Futárcég: Magyar Posta
A kiszállítás díja (bruttó): átalánydíjas: 2.680 Ft

A növények az évszaknak megfelelő fenológiai fázisban kerülnek kiszállításra. Kora tavasszal vagy késő ősszel előfordulhat, hogy lomb nélküliek. Ha ez a megrendelőnek nem felel meg, akkor rendeljen május-szeptember hónapokban. A szállítást könnyítő, hogy ültetőközegük kókuszrost.

Leírás

Az illatos Tündérfa (Chimonanthus praecox) nagy termetű,2,5 méter magas 3 méter széles, lombhullató, télen virágzó cserje, nagyon erős, messziről érezhető, vanília illatú virágokkal. Növekedési erélye közepes. Lombhullató, fényes levelei sötétzöldek, hosszúkásak, lándzsa alakúak. Törzsének alsó része vízraktározásra módosult. A virágok a kétéves ágakon fejlődnek, még lombfakadás előtt. A nagy, 2-4 cm széles, vanília illatú, viaszos, sokszirmú, csésze alakú, hímnős virágok a csupasz ágakon nyílnak januártól márciusig. A külső, keskeny sziromlevelek sárgásfehérek, a belső sziromkörben levők rövidebbek, barnás-bordó színezettel. A virágokat vágott virágként is értékesítik.  Tavasszal virágzó hagymásokkal társíthatod, amelyeket a tövébe ültethetsz. Vagy a falhoz ültetett tündérfára futtass klemátiszt. Ha nyáron virágzó cserjék közelébe ülteted, ezek virágai elvonják a figyelmet a tündérfa unalmassá váló lombozatáról.

Az illatos tündérfa gondozása

A növény -28 °C-ig fagytűrő, de hideg klímájú helyen egyesével, szabad állásba ültesd déli, vagy nyugati fal elé, a tűző naptól némileg védett helyre. Meleg, de nem túl száraz, tápdús, jó vízgazdálkodású, talajt igényel. Mésztűrő.  A fiatal növények fagyérzékenyek, téli takarást, és rendszeres nyári öntözést igényelnek.  A túlburjánzó bokrok hajtásait virágzás után két rügyre vághatjuk vissza. Bujtással vagy hajtásdugvánnyal július-augusztusban szaporíthatod.

Cikk ajánlat: Illatos tündérfa