Nepáli bors (Zanthoxylum alatum)

2 .540 Ft

Forgalmazó: Kauten Etnobotanikai Alapítvány
Kiszállítási idő: 1-3 munkanap
Csomagfeladás: A hét első három napján
A kiszállítás díja: Átalánydíjas (2.540 Ft / rendelés)

A növények konténerben kerülnek forgalomba, az év bármely szakában, akár nyáron is ültethetők. A csemete mérete fajonként, fajtánként változó: 30-50 cm közötti (a törpe változatok alacsonyabbak lehetnek). A szállítást könnyíti, hogy ültetőközegük kókuszrost.

A növények az évszaknak megfelelő fenológiai fázisban kerülnek kiszállításra. Kora tavasszal vagy késő ősszel előfordulhat, hogy lomb nélküliek. Ha ez a megrendelőnek nem felel meg, akkor rendeljen május-szeptember hónapokban.

Árusítás március 15 és november 15 között!

Leírás

A nepáli bors (Zanthoxylum alatum) gyógynövény cserje, 2-4 méteres, lomblevelű örökzöld cserje, vagy kis fa. Aromás illatú leveleivel, sűrű tüskéivel díszít.
Bors méretű fényes bogyótermései sokáig a bokron maradnak. Igazi ritkaság!
Kétlaki növény, termést csak akkor hoz, ha porzós és termés példányt is ültetsz. Termése csípős, ánizsos indiai fűszer. A növény szaponinokban, flavonoidokban, alkaloidokban, terpénekben, tanninokban gazdag, ezért a népgyógyászat gyulladáscsökkentőként, antimikrobiális, antivirális szerként használja a növény minden részét. Ismert göcsoldó, májvédő és antidiabetikus hatása is. Például asztma és nehéz légzés ellen a magját rágcsálják, a magvak főzetét köhögéscsillapításra használják.

A nepáli bors gondozása

Napra, félárnyékba való, jó vízvezetésű, nedves talajt kíván.